Floris Zoet

In onze  blog bespreken wij samen met onze medewerkers de rol die zij bekleden bij onze opdrachtgever en hoe het is om te werken als een Engineer bij Orion. Deze week is Djordi van Beek, onze Business Manager verantwoordelijk voor ASML in gesprek gegaan met Floris Zoet.

Hoe ben jij in contact gekomen met Orion?

Oei, da’s al lang geleden! Even nadenken…Ik geloof een vacature via Intermediair of zo, waarop ik heb gereageerd. Bleek goed op de functie te passen, het sollicitatiegesprek met ASML was ook echt een gesprek! Dat liep erg fijn, een conversatie, geen vraag en antwoord spelletje.

Ik heb die baan gekregen en drie, vier maanden later bleek er ook een promotie in te zitten. Van redelijk onervaren in de details van dit vak ben ik uitgegroeid tot een van de belangrijkste experts. Leuk om te merken dat je impact kunt hebben én een positieve bijdrage.

Wat is jouw voornaamste uitdaging als engineer bij ASML?

Verandermanagement. Ik wil graag onze eigen werkmethoden verbeteren zodat we er een hogere opbrengst van hebben. Daarvoor moeten we de rest van de organisatie ook mee krijgen…dat vergt inzicht en een structurele aanpak. Maar het lukt!

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Erg wisselend. De ene keer ben ik bezig om teams te begeleiden in de voorbereiding en uitvoer van hun brainstorms, de andere keer opvolging van acties, en dan weer gesprekjes met collega’s om te zien hoe we kunnen helpen om de risico’s van een design in kaart te brengen. Dat gebeurt trouwens ook bij leveranciers en op andere locaties van ASML. Ik ben dus ook wel eens op stap.

Wat vind jij het leukste aan je baan?

De erkenning die ik regelmatig en van steeds verschillende ‘klanten’ krijg. Ik help de design en proces teams om de risico’s in hun design of proces te ontdekken. Het lukt me erg goed ze op een andere manier naar hun ‘kindje’ te laten kijken, ze uit hun gewone denkwereld te trekken. Dat leidt tot soms verrassende inzichten. Mijn collega’s zijn dan dankbaar voor de hulp. Dat geeft erg veel voldoening.

Wat ook erg leuk is: de variatie gecombineerd met het detail waarmee ik bezig kan zijn: ik zie het hele systeem, en steeds in kleine korte projecten waarbij ik dan met het design team de diepte in duik.

Daarnaast is het ontwikkelen en op hoger plan brengen van de vaardigheden van de competentie heel erg mooi om te doen. Ik leer hierdoor zelf ook iedere dag om beter te worden in mijn werk.

Hoe heeft Orion bijgedragen aan jouw ontwikkeling?

Natuurlijk heb ik een aantal trainingen gedaan. Maar belangrijker vind ik hoe Orion me heeft ondersteund tijdens een hele moeilijke privéperiode. Echt geweldig! Veel begrip en ruimte gekregen, en actief meedenken in hoe Orion daarin kan bijdragen. Dat heeft een grote verbetering geleverd aan mijn persoonlijke ontwikkeling.

Ook is het erg fijn om te voelen dat je gewaardeerd en gerespecteerd wordt als collega, ook al zitten de collega’s van Orion verder weg dan de dagelijkse collega’s bij ASML. We zien elkaar niet iedere dag maar ik heb een super goede relatie met Orion collega’s. Je hoort er echt bij en dat merk je!