A day in the life of a Spare Parts Quality Engineer

Michael, afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, werkt via Orion Engineering als Spare Parts Quality Engineer bij ASML. In deze blog vertelt hij meer over zijn werkzaamheden en hoe hij bij Orion Engineering terecht is gekomen.

Ik ben Michael, 32 jaar, en via Orion Engineering werkzaam als Spare Parts Quality Engineer bij ASML. Ik kom uit Eindhoven en woon daar nog steeds, wel inmiddels op de zevende locatie. Dus ik ken de stad inmiddels behoorlijk goed. Het bevalt in ieder geval goed om lekker op de fiets naar mijn werk bij ASML te kunnen gaan; wanneer ik op kantoor werk.

Na mijn studie technische natuurkunde aan de TU/e ben ik daar ook gepromoveerd op gecorreleerde microscopie van nano-assemblages. Een mooie combinatie van natuurkunde, optica met een beetje biochemie. Vooral de optica sluit mooi aan bij de complexe lithografiemachines die ASML maakt. Daarnaast besteed ik ook wat tijd aan mijn eigen bedrijf in hardlooptraining en -coaching, waarbij ik merkte dat ik werken in een team en het communiceren erg leuk vind; iets wat ik miste tijdens mijn promotie.

Mijn keuze voor Orion Engineering

Ik werd via LinkedIn door Orion Engineering benaderd en al snel kwam een vacature voor mijn huidige functie voorbij waar ik heel enthousiast van werd. Het bevatte precies de juist mix van technische kennis en communicatievaardigheden die ik zocht. Mijn contact met Orion Engineering was heel positief. Ik werd regelmatig benaderd over vacatures die goed aansloten bij mijn ervaring en wensen. Bij sollicitatiegesprekken kreeg ik ook veel nuttige informatie om zo goed mogelijk voor te bereiden en dat pakte goed uit. Alle gesprekken verliepen erg positief en dat resulteerde dus in mijn huidige functie bij ASML.

Werkzaamheden als Spare Parts Quality Engineer

Zoals in de introductie ook staat ben ik bij ASML werkzaam als Spare Parts Quality Engineer. In de zomer van 2021 ben ik gestart en ik kan zeggen dat ik al heel veel heb geleerd en het bedrijf en de functie goed begin te leren kennen. ASML is zo’n groot en complex bedrijf en precies hetzelfde geldt voor hun producten: de lithografiemachines. Hierdoor vergt het ook meer tijd om het bedrijf en zijn producten goed te leren kennen Ik werk zelf aan de nieuwste versie die bij de klanten staat: de EUV (extreme ultra violet) machine.

Net zoals bij elk product gaan hier onderdelen van kapot, die door reserveonderdelen vervangen moeten worden. Sommige onderdelen gaan alleen sneller kapot dan verwacht en dan is vaak ook de oorzaak niet meteen bekend. De impact hiervan op de klant is groot, omdat de machines dan stilstaan en er geen chips gemaakt kunnen worden. Mijn taak is om de oorzaak te vinden door te communiceren met onder andere customer support en de specifieke teams binnen development & engineering en samen met hen toe te werken naar een structurele oplossing. Hierbij maak ik ook veel analyses over de levensduur en betrouwbaarheid. De combinatie van die communicatie, waarbij je ASML goed leert kennen, en de data-analyse spreekt me enorm aan.

Mijn werkdag als Spare Parts Quality Engineer

Een normale werkdag bestaat uit een combinatie van meetings, mails versturen en beantwoorden en data-analyse. Zo heb ik onder andere contact met mijn projectteam, designers van onderdelen, leveranciers, customer support en onze locatie in de Verenigde Staten. Het contact met al deze verschillende partijen, die niet altijd dezelfde doelen hebben en vaak een tekort aan tijd hebben, zorgt ervoor dat een goed netwerk opbouwen en zoeken naar manieren waarop je elkaar kan helpen heel belangrijk zijn. Ik vind het erg leuk om hier een optimale strategie in te vinden. De analyses zijn ook erg leuk, maar vaak uitdagend, omdat je de data goed moet wegen. Heb je alles meegenomen qua input en wat voor conclusies kunnen we aan de resultaten verbinden zijn dan de belangrijkste vragen.

Het leukste aan mijn baan is de afwisseling en het contact met collega’s. Iedereen bij ASML is erg enthousiast over hun werkzaamheden en dat levert vaak leuke gesprekken op. Dat maakt het een plek waar je veel kunt leren, erg leuk!