Orion Engineering geeft jou graag nuttige tips voor je sollicitatie. In dit artikel geven we je tips hoe je een goed Curriculum Vitae (CV) kunt opstellen.

Een Curriculum Vitae (CV) is een kort en duidelijk overzicht van wie jij bent als persoon. Voor een werkgever is een CV van  groot belang, want met behulp van het document krijgt jouw potentiële werkgever inzicht in jouw kennis, ervaring, opleidingen en jouw nevenactiviteiten. Vanuit onze expertise willen wij jou graag een aantal tips meegeven bij het maken van een jouw CV.

1. Een CV laat een stukje persoonlijkheid zien bij de opmaak en verzorging van het document. Wij zien graag dat iedereen een eigen persoonlijke draai geeft aan zijn CV, aangezien dat altijd als een pluspunt wordt beschouwd bij een werkgever. Wij willen geen creativiteit weghalen door ingevulde CV’s te tonen. Deze optie houden we voor jou open.

2. Welke informatie hoort thuis op een CV?
Een CV kun je helemaal zelf inrichten en opmaken. Vaak komen de volgende onderwerpen naar voren: personalia, profielschets, opleidingen, (eventuele cursussen), werkervaring, vaardigheden, talen en hobby’s. Onderstaand lichten we per hoofdstuk toe welke informatie je over de betreffende onderwerpen kunt beschrijven.

3. Onder het kopje personalia adviseren we je het volgende op te sommen:
– jouw volledige naam
– adresgegevens (straatnaam, huisnummer, postcode & woonplaats)
– mobiele en vaste telefoonnummer
– E-mailadres
– geboortedatum
– geslacht
– nationaliteit
(Optioneel: Burgerlijke staat)
(Optioneel: Rijbewijs)

4. Bij de Profielschets beschrijf je in de ik-persoon waar je goed in bent en wat je persoonlijke kenmerken zijn. Vraag jezelf af welke functies je precies zoekt en wat je ambities zijn en schrijf die op in je profielschets. Probeer dit kort en bondig te houden.

5. Onder Opleidingen plaats je je gevolgde opleidingen met de datum erbij. Als je cursussen hebt gevolgd, kun je een apart kopje maken voor de gevolgde cursussen. Daarbij vermeld je de datum waarbij je het certificaat hebt behaald. Tip: zet alles in chronologische volgorde, de meest recente opleiding bovenaan.

6. Bij Werkervaring beschrijf je de organisaties waar je hebt gewerkt met een korte en duidelijke beschrijving van de werkzaamheden en de functie. Je vermeldt daarnaast bij de organisaties tussen welke periodes je daar actief bent geweest. Wanneer je vrijwilligerswerk hebt uitgevoerd, adviseren wij je om daarvoor een apart kopje maken. Gebruik ook hier een chronologische volgorde, de meest recente werkervaring bovenaan.

7. Bij het onderdeel Vaardigheden bevelen wij aan om relevante vaardigheden op te schrijven die nuttig zijn voor de baan waarop je gaat solliciteren. Voor een Software Engineer is de vaardigheid ‘coderen in C’ bijvoorbeeld erg nuttig. Benoem ook hoe goed je deze vaardigheden bezit (alleen een boek over gelezen, of ook toegepast). Je kunt je kennis waarderen met een puntensysteem (1: ik heb  er een boek over gelezen, 5: ik weet er alles van).

8. Bij het onderdeel Talen beschrijf je je vaardigheid in bepaalde talen. Daarbij is het belangrijk om aan te geven in hoeverre jij de taal beheerst op het gebied van spreken, schrijven en lezen.

9. Bij het onderwerp ‘interesses en hobby’s’ vermeld je je vrijetijdsbezigheden, bijvoorbeeld: hardlopen, wielrennen en/of het volgen van vakinhoudelijk nieuws. Wanneer je nevenactiviteiten uitvoert die betrekking hebben tot de functie waarop je solliciteert, is het erg aanbevolen om deze te vermelden. Daarmee creëer je jouw Unique Selling Point.

10. Extra tips:
– Een foto op je CV ziet er professioneel en persoonlijk uit en het is aanbevolen.
– Stuur je CV altijd als een word of pdf bestand op.
– Schrijf bij je opleidingen op of je het diploma van de opleiding ook behaald hebt.
– Jouw meest recente opleidingen en werkervaring staan chronologisch opgenomen in het CV.
– Personalisatie, creativiteit en een goede opmaak zijn altijd pluspunten.
– Maak gebruik van een leesbaar lettertype en tekengrootte.
– Benoem bij een leidinggevende functie aan hoeveel fte je leiding geeft.
– Geef bij je werkervaring aan met welke producten je gewerkt hebt en wie je klanten waren.
– Neem alleen belangrijke en relevante informatie op in je CV.
– De volgorde van de kopjes beslis je zelf. We raden aan om de meest relevante onderwerpen bovenaan te plaatsen op jouw CV.

We hopen dat deze tips behulpzaam zijn om jouw CV op te stellen. Indien je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, adviseren wij je om je voor te bereiden met de STAR-methode. Dit stelt jou in staat om aan de hand van concrete en bondige voorbeelden jouw kwaliteiten te laten zien. Veel succes!