Algemene voorwaarden detachering

Orion Engineering B.V.

Artikel 1. Toepasselijkheid

  1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, opdrachten en overeenkomsten van Orion voor zover betrekking hebbend op het ter beschikking stellen van Werknemers van Orion aan een Opdrachtgever.
  2. Algemene-, inkoop- of andere voorwaarden van de Opdrachtgever zijn nimmer van toepassing, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders is overeengekomen.

Artikel 2. Definities

In deze algemene voorwaarden gelden de volgende definities:

  1. Detacheringsovereenkomst: de overeenkomst tussen Orion en Opdrachtgever betreffende de tijdelijke terbeschikkingstelling van een Werknemer door Orion aan Opdrachtgever voor het uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden.
  2. Orion: Orion Engineering B.V. gevestigd te Eindhoven, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 17069713, die in het kader van de uitoefening van haar onderneming een Werknemer ter beschikking stelt aan derde(n) om krachtens een door die derde(n) verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder leiding en toezicht van die derde(n).
  3. Werknemer: de natuurlijke persoon die door Orion is geworven en geselecteerd en ter beschikking wordt gesteld aan één of meerdere Opdrachtgevers om, op basis van een uitzendovereenkomst zoals bedoeld in artikel 7:690 BW, werkzaamheden te verrichten onder leiding en toezicht van die Opdrachtgever(s).
  4. Overeenkomst: de overeenkomst tussen Orion en de Werknemer, waarbij de Werknemer door Orion in het kader van haar bedrijfsuitoefening ter beschikking wordt gesteld aan Opdrachtgevers om, op basis van een door die Opdrachtgevers aan Orion verstrekte opdracht, arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de betreffende Opdrachtgevers.
  5. Opdrachtgever: De natuurlijke persoon of rechtspersoon aan wie één of meer Werknemers ter beschikking worden gesteld om werkzaamheden te verrichten onder diens leiding en toezicht.
  6. Opdracht: de werkzaamheden die de Werknemer zal verrichten voor de Opdrachtgever.
  7. Raamovereenkomst: de overeenkomst tussen Orion en de Opdrachtgever die de overkoepelende voorwaarden bevat over de terbeschikkingstelling van Werknemers van Orion aan Opdrachtgever om onder diens toezicht en leiding werkzaamheden te verrichten, tegen betaling van het Opdrachtgeverstarief door de Opdrachtgever aan Orion.
  8. Terbeschikkingstelling: de tewerkstelling van een Werknemer in het kader van een Opdracht.
  9. Opdrachtgeverstarief: het tarief dat Orion aan de Opdrachtgever in rekening brengt per uur (exclusief 21% BTW) zoals vastgelegd in de Detacheringsovereenkomst.
  10. Inlenersbeloning: de rechtens geldende beloning van een Werknemer in dienst van de Opdrachtgever, werkzaam in een functie die gelijk of gelijkwaardig is aan de functie die de Werknemer uitoefent. Indien de Opdrachtgever geen werknemers in gelijkwaardige functies heeft, wordt de beloning vastgesteld op basis van de arbeidsvoorwaarden die gelden voor werknemers werkzaam in gelijke of gelijkwaardige functies binnen de relevante branche of sector waarin de Opdrachtgever actief is. In de CAO voor Uitzendkrachten staan de elementen van de Inlenersbeloning beschreven. De Inlenersbeloning zoals vastgesteld in de op dat moment geldende CAO voor Uitzendkrachten is doorslaggevend in dit kader. Hieronder vallen in ieder geval de navolgende (belonings)elementen:
  11. het geldende periodeloon in de schaal;
  12. de van toepassing zijnde arbeidsduurverkorting (per week/maand/jaar/ periode);
  13. toeslagen (bijvoorbeeld maar niet uitsluitend voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheid (waaronder feestdagentoeslag), toeslagen voor fysiek belastende omstandigheden samenhangend met de aard van het werk (waaronder werken onder lage of hoge temperaturen, werken met gevaarlijke stoffen, of vuil werk), ploegentoeslagen);
  14. initiële loonsverhogingen, hoogte en tijdstip als bij de Opdrachtgever bepaald;
  15. kostenvergoedingen;
  16. periodieken, hoogte en tijdstip als bij de Opdrachtgever bepaald;
  17. vergoeding van reisuren of reistijd verbonden aan het werk;
  18. eenmalige uitkeringen;
  19. thuiswerkvergoedingen;
  20. vaste eindejaarsuitkeringen.

Artikel 3. Aanbiedingen en offertes

  1. Alle aanbiedingen en/offertes van Orion zijn volledig vrijblijvend, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
  2. Aanbiedingen en/of offertes van Orion zijn 30 dagen geldig, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.

Artikel 4. Duur en einde van de overeenkomst en terbeschikkingstelling

  1. De Detacheringsovereenkomst kan worden aangegaan voor een bepaalde of onbepaalde tijd.
  2. De Detacheringsovereenkomst voor bepaalde tijd is de overeenkomst die wordt aangegaan:
  3. voor een vaste periode; of
  4. voor een bepaalbare periode; of
  5. voor een bepaalbare periode die een vaste periode niet overschrijdt.
  6. De Detacheringsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan zowel door Orion als de Opdrachtgever te allen tijde schriftelijk worden opgezegd, met inachtneming van een opzegtermijn van minimaal één kalendermaand.
  7. Elke Detacheringsovereenkomst eindigt van rechtswege indien en zodra de Opdrachtgever een directe arbeidsverhouding aangaat met de Werknemer die op grond van de Detacheringsovereenkomst ter beschikking is gesteld en de Opdrachtgever daarnaast aan alle verplichtingen jegens Orion heeft voldaan.
  8. Elke Detacheringsovereenkomst eindigt van rechtswege op het tijdstip dat de Werknemer zijn/haar arbeidsovereenkomst met Orion opzegt en Orion niet in staat is binnen een maand hierna een vervanger in te zetten. Orion schiet in dit geval niet toerekenbaar tekort jegens de Opdrachtgever en is evenmin aansprakelijk voor eventuele schade die de Opdrachtgever hierdoor lijdt
  9. Onverminderd de voorgaande leden van dit artikel en hetgeen Partijen overeenkomen in de Raamovereenkomst omtrent de beëindiging c.q. opzegging van een Detacheringsovereenkomst en/of Raamovereenkomst heeft een partij het recht om door een mededeling aan de wederpartij de Raamovereenkomst en/of Detacheringsovereenkomst met onmiddellijke ingang en zonder rechterlijke tussenkomst geheel of gedeeltelijk op te zeggen indien: 
  10. de andere partij in verzuim is, na schriftelijke ingebrekestelling en het verstrijken van en redelijke termijn voor herstel, en de tekortkoming van de andere partij de opzegging rechtvaardigt;
  11. de andere partij geliquideerd is;
  12. de andere partij in staat van faillissement is verklaard of hiertoe een verzoek is gedaan;
  13. de andere partij surseance van betaling heeft aangevraagd of verkeert in staat van surseance van betaling.

Indien Orion de opzegging op één van deze gronden inroept, ligt in de gedraging van de Opdrachtgever, waarop de opzegging is gebaseerd, het verzoek van de Opdrachtgever besloten om de terbeschikkingstelling te beëindigen. Deze opzegging leidt niet tot enige aansprakelijkheid van Orion voor de schade die de Opdrachtgever dientengevolge lijdt.

  • Het einde van de Detacheringsovereenkomst betekent het einde van de Terbeschikkingstelling van de Werknemer. Beëindiging van de Detacheringsovereenkomst door de Opdrachtgever houdt in het verzoek van de Opdrachtgever aan Orion om de lopende Terbeschikkingstelling(en) te beëindigen tegen de datum waarop de Detacheringsovereenkomst rechtsgeldig is geëindigd, respectievelijk waartegen de Detacheringsovereenkomst rechtsgeldig is ontbonden.
  • De Terbeschikkingstelling eindigt van rechtswege indien en zodra Orion de Werknemer niet meer ter beschikking kan stellen, doordat de arbeidsovereenkomst tussen Orion en de Werknemer is geëindigd en deze arbeidsovereenkomst niet aansluitend wordt voortgezet. Orion schiet in dit geval niet toerekenbaar tekort jegens de Opdrachtgever en is evenmin aansprakelijk voor eventuele schade die de Opdrachtgever hierdoor lijdt.

Artikel 5. Rechtstreekse arbeidsverhouding

  1. De Opdrachtgever is uitsluitend gerechtigd een rechtstreekse arbeidsverhouding aan te gaan met de Werknemer die ter beschikking gesteld wordt of werd, indien en voor zover wordt voldaan aan het bepaalde in onderhavige artikel.
  2. De Opdrachtgever brengt Orion schriftelijk op de hoogte van zijn voornemen met de Werknemer een rechtstreeks dienstverband aan te gaan alvorens aan dat voornemen uitvoering te geven. De Opdrachtgever vraagt daarbij aan Orion tegen welk tijdstip de Werknemer de Overeenkomst met Orion rechtsgeldig kan doen eindigen.
  3. De Opdrachtgever ziet erop toe en staat ervoor in dat de Werknemer de Overeenkomst met Orion rechtsgeldig beëindigt of beëindigd heeft op het tijdstip dat de Opdrachtgever met de Werknemer een rechtstreekse arbeidsverhouding aangaat, onverminderd de overige verplichtingen van de Opdrachtgever als bedoeld in dit artikel. De Opdrachtgever zal geen rechtstreekse arbeidsverhouding met deze Werknemer aangaan indien en voor zolang de Werknemer de Overeenkomst niet rechtsgeldig kan doen eindigen en beëindigd heeft.
  4. De Opdrachtgever kan gedurende de looptijd van een Detacheringsovereenkomst geen rechtstreekse arbeidsverhouding aangaan met de ter beschikking gestelde Werknemer.
  5. Indien de Opdrachtgever met de Werknemer een rechtstreekse arbeidsverhouding aangaat binnen twaalf maanden na de beëindiging van de terbeschikkingstelling van die Werknemer, is Orion gerechtigd om aan de Opdrachtgever een redelijke vergoeding in rekening te brengen.
  6. Voor het bepaalde in dit artikel wordt onder het ‘aangaan van een arbeidsverhouding met een Werknemer’ mede verstaan:
  7. het aangaan van een arbeidsovereenkomst, een overeenkomst tot aanneming van werk en/of een overeenkomst van opdracht door de Opdrachtgever met de Werknemer; en/of
  8. het laten ter beschikking stellen van de betreffende Werknemer aan de Opdrachtgever door een derde (bijvoorbeeld een andere (uitzend)onderneming); en/of
  9. het aangaan van een arbeidsverhouding door de Werknemer met een derde, waarbij de Opdrachtgever en die derde in een groep zijn verbonden (als bedoeld in artikel 2:24b BW) dan wel een dochtermaatschappij is van de ander (als bedoeld in artikel 2:24a BW).
  10. Voor het bepaalde in dit artikel wordt onder Werknemer tevens verstaan:
  11. de aspirant-Werknemer die bij Orion heeft gesolliciteerd of door Orion is benaderd; en/of
  12. de (aspirant-)Werknemer die is voorgesteld aan de Opdrachtgever;

Artikel 6. Functie, (inleners)beloning en arbeidstijd

  1. De Opdrachtgever verklaart zich uitdrukkelijk bekend met de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) algemeen en artikel 8 en 12a in het bijzonder.
  2. Voorafgaand aan het sluiten van de Detacheringsovereenkomst verstrekt de Opdrachtgever de omschrijving van de door de Werknemer uit te oefenen functie, de aard van de werkzaamheden en de functie-eisen (waaronder de vereiste mate van zelfstandigheid) en de bijbehorende inschaling in de beloningsregeling van de Opdrachtgever.
  3. Orion is verplicht de Inlenersbeloning toe te passen. De Opdrachtgever verstrekt hiervoor tijdig de benodigde informatie. Om dit proces te waarborgen, zal Orion het formulier Inlenersbeloning aan de Opdrachtgever verstrekken. Dit formulier dient volledig ingevuld te worden aangeleverd gelijktijdig met het sluiten van de Raamovereenkomst en in ieder geval vóór het sluiten van een Detacheringsovereenkomst of de start van de Opdracht. Indien de door de Opdrachtgever verstrekte informatie niet blijkt te kloppen, zal de Opdrachtgever onverwijld de juiste informatie verstrekken en zal de beloning van de Werknemer opnieuw worden vastgesteld aan de hand van de nieuwe informatie. Indien de aanpassing leidt tot een hogere beloning, corrigeert Orion de beloning van de Werknemer én het Opdrachtgeverstarief dienovereenkomstig. De Opdrachtgever is dit gecorrigeerde tarief vanaf het moment van de uitoefening van de daadwerkelijke functie aan Orion verschuldigd.
  4. Indien en voor zover Orion direct of indirect schade lijdt wegens onvolledige en/of onjuiste informatie van de zijde van de Opdrachtgever, die noodzakelijk is voor onder andere de correcte toepassing van de Inlenersbeloning, dan wel door het niet tijdig aanleveren van deze informatie, dan is de Opdrachtgever gehouden deze schade, met inbegrip van de alle daadwerkelijke kosten voor juridische bijstand, volledig aan Orion te vergoeden. De Opdrachtgever zal Orion in voorkomend geval dienaangaande vrijwaren.

Artikel 7. Terbeschikkingstelling, selectie, vervanging en beperking aansprakelijkheid

Artikel 8. Opschortingsrecht

  1. De Opdrachtgever is niet gerechtigd de tewerkstelling van de Werknemer tijdelijk geheel of gedeeltelijk op te schorten, tenzij er sprake is van overmacht in de zin van artikel 6:75 Burgerlijk Wetboek.
  2. In afwijking van lid 1 van dit artikel is opschorting wel mogelijk indien:
  3. dit schriftelijk wordt overeengekomen en daarbij de looptijd is vastgelegd én;
  4. de Opdrachtgever aantoont dat tijdelijk geen werk voorhanden is of de Werknemer niet te werk kan worden gesteld én;
  5. Orion jegens de Werknemer met succes een beroep kan doen op uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht op grond van de CAO en/of overige van toepassing zijnde wet- en regelgeving.

Artikel 9. Tewerkstelling

Artikel 10. Goede uitoefening van leiding en toezicht

  1. Het is de Opdrachtgever niet toegestaan de Werknemer op zijn beurt aan een derde ‘door te lenen’; dat wil zeggen aan een derde ter beschikking te stellen voor het onder toezicht of leiding van deze derde verrichten van werkzaamheden, tenzij hiervoor expliciet door Orion vooraf schriftelijk toestemming is gegeven. Onder doorlening aan een derde wordt mede verstaan doorlening aan een (rechts)persoon waarmee de Opdrachtgever in een groep (concern) is verbonden.

Artikel 11. Arbeidsomstandigheden en vrijwaring

  1. De Opdrachtgever is jegens de Werknemer en Orion verantwoordelijk voor de nakoming van de uit artikel 7:658 Burgerlijk Wetboek, de Arbeidsomstandighedenwet en de daarmee samenhangende regelgeving voortvloeiende verplichtingen op het gebied van de veiligheid op de werkplek, gezondheid, welzijn en goede arbeidsomstandigheden in het algemeen.
  2. De Opdrachtgever is gehouden om aan de Werknemer en aan Orion tijdig, in ieder geval één werkdag voor aanvang van de werkzaamheden schriftelijk informatie te verstrekken over de verlangde beroepskwalificaties en de specifieke kenmerken van de in te nemen arbeidsplaats. De Opdrachtgever geeft de Werknemer actieve voorlichting met betrekking tot de binnen zijn onderneming gehanteerde Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE).
  3. De Opdrachtgever zal de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij arbeid laat verrichten zodanig inrichten en onderhouden en voor het verrichten voor de arbeid zodanige maatregelen treffen en aanwijzingen verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de Werknemer bij het verrichten van zijn werkzaamheden in de ruimste zin des woords schade lijdt. De Opdrachtgever verklaart zich uitdrukkelijk bekend met de wetsbepaling van artikel 7:658 lid 4 BW, inhoudende dat hij die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een Werknemer met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft aansprakelijk is voor de schade die de Werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt conform het bepaalde in de leden 1, 2 en 3 van dat wetsartikel.
  4. Indien de Werknemer een bedrijfsongeval of een beroepsziekte overkomt, zal de Opdrachtgever de bevoegde instanties hiervan onverwijld op de hoogte stellen en ervoor zorg dragen dat daarvan onverwijld een rapport wordt opgemaakt, waarin de toedracht van het ongeval zodanig wordt vastgelegd, dat daaruit met een redelijke mate van zekerheid kan worden opgemaakt of en in hoeverre het ongeval het gevolg is van het feit dat onvoldoende maatregelen waren genomen ter voorkoming van een dergelijk bedrijfsongeval of een dergelijke beroepsziekte. De Opdrachtgever informeert Orion zo spoedig mogelijk over het bedrijfsongeval of de beroepsziekte en overlegt een kopie van de opgestelde rapportage.
  5. De Opdrachtgever zal alle schade (inclusief kosten met inbegrip van de daadwerkelijke kosten van rechtsbijstand) aan de Werknemer vergoeden die de Werknemer die de werkzaamheden verricht in de uitoefening van zijn arbeid lijdt en Orion daartegen vrijwaren, tenzij de Opdrachtgever bewijst dat hij de hiervoor in de leden 1 en 2 genoemde verplichtingen geheel is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de Werknemer die de werkzaamheden verricht. Indien het bedrijfsongeval tot de dood leidt, is de Opdrachtgever gehouden schade (inclusief kosten met inbegrip van de daadwerkelijke kosten van rechtsbijstand) te vergoeden onder de hiervoor genoemde voorwaarden conform artikel 6:108 Burgerlijk Wetboek aan de in dat artikel genoemde personen.
  6. Indien (ook) Orion aansprakelijk wordt gesteld door de Werknemer op grond van artikel 7:658 BW, dan is de Opdrachtgever gehouden om alle schade van Orion ter zake (inclusief kosten en met inbegrip van de daadwerkelijke kosten van rechtsbijstand) te vergoeden aan Orion.
  7. De Opdrachtgever zal aan de Werknemer die de werkzaamheden verricht alle schade (inclusief kosten met inbegrip van de daadwerkelijke kosten van rechtsbijstand) vergoeden die de Werknemer lijdt doordat een aan de Werknemer die de werkzaamheden verricht toebehorende en door hem in het kader van de opgedragen arbeid gebezigde zaak is beschadigd of tenietgegaan. De Opdrachtgever zal Orion tegen alle aanspraken ter zake vrijwaren.
  8. De Opdrachtgever zal zich afdoende verzekeren tegen aansprakelijkheid op grond van het bepaalde in dit artikel.
  9. Opdrachtgever is jegens Orion gehouden alle verplichtingen als bedoeld in dit artikel onverkort na te komen en vrijwaart Orion te allen tijde tegen aanspraken en alle daaraan verbonden kosten met inbegrip van de daadwerkelijke kosten van rechtsbijstand jegens Orion geldend gemaakt inzake de niet nakoming van enige hiervoor bedoelde verplichting, onverminderd eventuele overige (vorderings)rechten van Orion jegens de Opdrachtgever.

Artikel 12. Aansprakelijkheid en vrijwaring

  1. Orion aanvaardt wettelijke verplichtingen tot schadevergoeding voor zover dat uit dit artikel blijkt.
  2. De totale aansprakelijkheid van Orion wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst is beperkt tot de vergoeding van de directe schade tot maximaal het bedrag van de voor de betreffende Detacheringsovereenkomst bedongen prijs (excl. BTW).
  3. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:
  4. de redelijke kosten die Opdrachtgever zou moeten maken om de prestatie van Orion aan de Opdracht te laten beantwoorden. Deze schade wordt echter niet vergoed indien Opdrachtgever de Detacheringsovereenkomst heeft beëindigd;
  5. redelijke kosten, gemaakt ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op directe schade in de zin van deze voorwaarden;
  6. redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover Opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade in de zin van deze voorwaarden.
  7. De totale aansprakelijkheid van Orion voor schade door dood of lichamelijk letsel of voor materiële beschadigingen van zaken zal in geen geval meer bedragen dan € 1.000.000 (zegge: een miljoen euro) per gebeurtenis, waarbij een reeks van samenhangende gebeurtenissen geldt als één gebeurtenis.
  8. Aansprakelijkheid van Orion voor indirecte schade, daaronder mede begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie, is uitgesloten.
  9. Buiten de in de leden 1 en 2 van dit artikel genoemde gevallen rust op Orion geen enkele aansprakelijkheid voor schadevergoeding, ongeacht de grond waarop een actie tot schadevergoeding zou worden gebaseerd.
  10. De aansprakelijkheid van Orion wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een Detacheringsovereenkomst ontstaat slechts indien Opdrachtgever Orion onverwijld en deugdelijk schriftelijk in gebreke stelt, stellend daarbij een redelijke termijn ter zuivering van de tekortkoming, en Orion ook na die termijn toerekenbaar in de nakoming van zijn verplichting tekort blijft schieten. De ingebrekestel­ling dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten, zodat Orion in staat is adequaat te reageren.
  11. Een voorwaarde voor het ontstaan van enig recht op schadevergoeding is dat de Opdrachtgever de schade zo spoedig mogelijk na het ontstaan, doch uiterlijk binnen drie maanden na het ontstaan of het bekend worden van die schade, schriftelijk bij Orion meldt en daarbij aantoont dat de schade het directe gevolg is van een toerekenbare tekortkoming aan de zijde van Orion.
  12. De Opdrachtgever vrijwaart Orion voor alle aanspraken van derden wegens productaansprakelijkheid als gevolg van een gebrek in een product of systeem dat door Opdrachtgever aan een derde is geleverd en dat mede bestond uit door Orion geleverde apparatuur, programmatuur of andere materialen, behoudens indien en voor zover Opdrachtgever bewijst dat de schade is veroorzaakt door die apparatuur, programmatuur of andere materialen.
  13. De Opdrachtgever die de verplichtingen die voor hem voortvloeien uit deze algemene voorwaarden niet nakomt, is gehouden tot vergoeding van alle daaruit voortvloeiende schade van Orion (inclusief alle kosten waaronder die van rechtsbijstand), zonder dat voorafgaande ingebrekestelling nodig is en hij dient Orion zo nodig ter zake te vrijwaren. Dit laat onverlet, dat Orion eventuele andere vorderingen kan instellen, zoals het inroepen van ontbinding. Het bepaalde in dit artikel is van algemene gelding, zowel – zo nodig aanvullend – ten aanzien van onderwerpen waarbij de schadevergoedingsplicht reeds afzonderlijk in deze algemene voorwaarden is geregeld als ten aanzien van onderwerpen waarbij dat niet het geval is.

Artikel 13. Bijzondere uitsluiting aansprakelijkheid voor schade en vrijwaring

  1. Orion is niet aansprakelijk jegens de Opdrachtgever voor schade of verlies geleden door de Opdrachtgever, derden, of de Werknemer zelf, voortvloeiend uit het handelen of nalaten van de Werknemer, tenzij – en uitsluitend voor zover – die schade aantoonbaar het directe gevolg is van een toerekenbare tekortkoming van Orion bij de selectie van de (aspirant-)Werknemer.
  2. De Opdrachtgever zal zich afdoende verzekeren ter dekking van deze vrijwaring en ter dekking van de daaraan ten grondslag liggende aansprakelijkheden.
  3. De Opdrachtgever vrijwaart Orion voor elke vorm van aansprakelijkheid (inclusief kosten, met inbegrip van de daadwerkelijke kosten van rechtsbijstand) van Orion als werkgever van de Werknemer voortvloeiend uit het handelen of nalaten van de Werknemer tijdens de uitvoering van de werkzaamheden voortvloeiend uit de Detacheringsovereenkomst, ongeacht of dit met of zonder toestemming van de Opdrachtgever geschiedt. Deze vrijwaring omvat onder andere, maar is niet beperkt tot schade en verliezen die Werknemer toebrengt aan de Opdrachtgever of aan derden.

Artikel 14. Opdrachtgeverstarief en verhogingen

  1. Indien de terbeschikkingstelling van een Werknemer eindigt, maar de Werknemer wordt vervangen door een andere Werknemer met voortzetting van de Detacheringsovereenkomst ten aanzien van die andere Werknemer zal de uurbeloning ten aanzien van die andere Werknemer die de werkzaamheden verricht opnieuw worden vastgesteld en zal het Opdrachtgeverstarief daaraan worden aangepast.
  2. Orion behoudt zich het recht voor het vastgestelde Opdrachtgeverstarief één keer per jaar te herzien.
  3. Daarnaast is Orion gerechtigd het Opdrachtgeverstarief te verhogen als gevolg van kostenverhogingen, daaronder o.a. begrepen verhoging van de uurbeloning, stijging van loonheffingen en/of andere lasten- en kostenverhogingen en kostenstijgingen in de ruimste zin van het woord verbonden aan de arbeid voor de Werknemer of voor Orion wegens tewerkstelling in het buitenland.
  4. Orion zal de verhoging van het Opdrachtgeverstarief schriftelijk kenbaar maken aan Opdrachtgever waarbij Orion het nieuwe tarief en de datum waarop de verhoging in zal gaan, zal vermelden.
  5. Indien door enige oorzaak die toerekenbaar is aan de Opdrachtgever de uurbeloning te laag is vastgesteld, is Orion gerechtigd ook achteraf met terugwerkende kracht de uurbeloning vast te stellen en het Opdrachtgeverstarief dienovereenkomstig met terugwerkende kracht aan te passen en in rekening te brengen. Orion kan tevens hetgeen de Opdrachtgever daardoor te weinig heeft betaald en kosten die als gevolg hiervan door Orion zijn gemaakt, aan de Opdrachtgever in rekening brengen.

Artikel 15. Facturen op basis van urenoverzichten

  1. De facturen van Orion worden uitgeschreven aan de hand van de door de Opdrachtgever voor akkoord getekende urenoverzichten welke de Opdrachtgever binden.
  2. De Opdrachtgever is gehouden erop toe te zien of te doen toezien, dat op de urenoverzichten het juiste aantal gewerkte uren en overuren alsmede dat de werkelijk gemaakte onkosten, indien al gemaakt, naar waarheid zijn ingevuld. 
  3. Bij verschil tussen het bij Orion ingeleverde urenoverzichten en het door de Opdrachtgever daarvan behouden afschrift, geldt het bij Orion ingeleverde urenoverzicht voor de afrekening opgenomen in de factuur als volledig bewijs.
  4. Indien:
  5. de Werknemer zich meldt op de afgesproken tijd en plaats voor het verrichten van de arbeid, maar door de Opdrachtgever niet in staat wordt gesteld de arbeid aan te vangen, of:
  6. ingevolge de Detacheringsovereenkomst de omvang van de arbeid minder dan vijftien uren per week beloopt en de tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht niet zijn vastgelegd, dan wel indien de omvang van de arbeid niet of niet eenduidig is vastgelegd,

is de Opdrachtgever ten minste gehouden aan Orion per oproep te betalen het Opdrachtgeverstarief berekend over drie gewerkte uren, onverminderd de overige verplichtingen van de Opdrachtgever jegens Orion.

  • Indien Orion gebruik maakt van een Werknemer met een oproepovereenkomst ex artikel 7:628a BW, dan dient de Opdrachtgever een aanvraag c.q. Opdracht ten minste vijf dagen voor de terbeschikkingstelling door te geven aan Orion. Indien de Opdrachtgever dit nalaat, kan Orion de daadwerkelijke terbeschikkingstelling niet garanderen.
  • Indien een Werknemer met een oproepovereenkomst ex artikel 7:628a BW reeds is opgeroepen en de Opdrachtgever binnen vier dagen voor de aanvang van het tijdstip van de arbeid de gedane aanvraag c.q. Opdracht om arbeid te (laten) verrichten ten dele dan wel volledig intrekt of de tijdstippen wijzigt, is de Opdrachtgever het voor de terbeschikkingstelling overeengekomen Opdrachtgeverstarief verschuldigd over het aantal uren waarop Orion aanspraak zou hebben indien de arbeid overeenkomstig de oproep zou zijn verricht.

Artikel 16. Betaling en gevolgen wanbetaling

  1. De Opdrachtgever is te allen tijde gehouden elke door Orion ingediende factuur voor ter beschikking gestelde Werknemer te voldoen binnen 30 kalenderdagen na verzending van de factuur, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
  2. Uitsluitend betalingen aan Orion zelf werken bevrijdend. Betalingen aan de Werknemer of het verstrekken van voorschotten aan de Werknemer die de werkzaamheden verricht zijn verboden en onverbindend en kunnen nimmer grond opleveren voor schulddelging of schuldvergelijking.
  3. Indien een factuur van Orion niet binnen 30 kalenderdagen na verzending is betaald, is de Opdrachtgever vanaf dan zonder ingebrekestelling van rechtswege in verzuim en een rente verschuldigd over het openstaande bedrag van 1 % per kalendermaand, waarbij een deel van een maand tot een volle maand wordt gerekend. Opschorting van betaling of verrekening is aan Opdrachtgever niet toegestaan.
  4. In het bezit van Orion zijnde doordruk of kopie van de door Orion verzonden factuur geldt als volledig bewijs van de verschuldigdheid der rente en de dag, waarop de renteberekening begint.
  5. Bezwaren tegen een factuur moeten binnen vijf kalenderdagen na de factuurdatum schriftelijk bij Orion worden ingediend. De bewijslast van tijdige indiening van het bezwaar rust op de Opdrachtgever. Na deze termijn worden bezwaren niet meer in behandeling genomen en vervalt het recht van de Opdrachtgever om te reclameren. Een bezwaar schort de betalingsverplichting niet op.
  6. Alle incassokosten, waaronder de volledige kosten van rechtsbijstand, zowel in als buiten rechte (door wie dan ook verleend), komen volledig voor rekening van de Opdrachtgever. De vergoeding voor buitengerechtelijke kosten wordt vastgesteld op 15% van de verschuldigde hoofdsom inclusief rente, met een minimum van € 250 (zegge: tweehonderdvijftig euro) per vordering. Deze vergoeding zal zonder nader bewijs in rekening worden gebracht zodra rechtsbijstand door Orion is ingeschakeld of de vordering door Orion ter incasso is uitbesteed, en is door de Opdrachtgever verschuldigd.

Artikel 17. Bijzondere verplichtingen met betrekking tot identiteit en verwerking van persoonsgegevens

  1. De Opdrachtgever aan wie door Orion een Werknemer ter beschikking wordt gesteld, verifieert en stelt de identiteit vast van de Werknemer conform de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder begrepen doch niet beperkt tot de Wet arbeid vreemdelingen (Wav), de Wet op de loonbelasting en de Wet op de identificatieplicht. Tevens zal de Opdrachtgever voldoen aan de op de hem deswege rustende administratie- en bewaarplichten.
  2. Ter zake vreemdelingen verklaart de Opdrachtgever zich uitdrukkelijk bekend met de Wav, onder meer inhoudende dat de Opdrachtgever bij aanvang van de arbeid door een vreemdeling een afschrift van het document bedoeld in artikel 1 sub 1 tot en met 3 van de Wet op de identificatieplicht, van de vreemdeling dient te ontvangen. De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor een zorgvuldige controle van dit document, stelt aan de hand daarvan de identiteit van de vreemdeling vast en neemt een afschrift van het document op in zijn administratie. Orion is niet verantwoordelijk dan wel aansprakelijk voor een eventuele boete die in het kader van de Wav aan de Opdrachtgever wordt opgelegd.
  3. De Opdrachtgever verklaart zich uitdrukkelijk bekend met de geldende wet- en regelgeving aangaande de verwerking van persoonsgegevens. Orion en de Opdrachtgever zullen elkaar in staat stellen voornoemde wetgeving te kunnen naleven. De Opdrachtgever zal de via Orion verkregen persoonsgegevens in ieder geval slechts gebruiken voor het doel waarvoor zij zijn verkregen, zal deze niet langer bewaren dan conform wet- en regelgeving toegestaan en zal zorgen voor een adequate beveiliging van deze persoonsgegevens.

Artikel 18. Geheimhouding

  1. Orion en de Opdrachtgever zullen geen vertrouwelijke informatie van of over de andere partij, diens activiteiten en relaties, die hen ter kennis is gekomen ingevolge de Detacheringsovereenkomst, verstrekken aan derden, tenzij – en alsdan voor zover – verstrekking van die informatie nodig is om de Detacheringsovereenkomst naar behoren te kunnen uitvoeren of op hen een wettelijke plicht tot bekendmaking rust.
  2. Orion zal op verzoek van de Opdrachtgever de Werknemer verplichten geheimhouding te betrachten omtrent al hetgeen hem bij het verrichten van de werkzaamheden bekend of gewaarwordt, tenzij op de Werknemer een wettelijke plicht tot bekendmaking rust.
  3. Het staat de Opdrachtgever vrij om de Werknemer rechtstreeks te verplichten tot geheimhouding. De Opdrachtgever informeert Orion over zijn voornemen daartoe en verstrekt een afschrift van de ter zake opgemaakte verklaring overeenkomst aan Orion. Orion is niet aansprakelijk voor een boete, dwangsom of eventuele schade van de Opdrachtgever als gevolg van schending van die geheimhoudingsplicht door de Werknemer.

Artikel 19. Voorkoming van ontoelaatbare discriminatie

Ter voorkoming van het maken van ongeoorloofd onderscheid, in het bijzonder naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, geslacht, ras, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid, burgerlijke staat, handicap, chronische ziekte, leeftijd of welke grond dan ook, zullen niet-functierelevante eisen bij het verstrekken van de inlichtingen betreffende de op te dragen arbeid niet door de Opdrachtgever kunnen worden gesteld en evenmin door Orion worden meegewogen.

Artikel 20. Medezeggenschap

  1. De Opdrachtgever is gehouden om – indien van toepassing – de Werknemer die lid is van de ondernemingsraad van Orion of van de ondernemingsraad van de Opdrachtgever in de gelegenheid te stellen deze medezeggenschapsrechten uit te oefenen conform wet- en regelgeving.
  2. Indien de Werknemer medezeggenschap uitoefent in de onderneming van de Opdrachtgever is de Opdrachtgever het Opdrachtgeverstarief ook verschuldigd over de uren waarin de Werknemer onder werktijd werkzaamheden verricht of een opleiding volgt in verband met het uitoefenen van medezeggenschap.

Artikel 21. Verplichting met betrekking tot de Waadi

  1. De Opdrachtgever verklaart zich uitdrukkelijk bekend met artikel 8b van de Waadi en zorgt dat de Werknemer gelijke toegang heeft tot de bedrijfsvoorzieningen of diensten in zijn onderneming, met name kantines, kinderopvang- en vervoersfaciliteiten, als Werknemers die in dienst van zijn onderneming werkzaam zijn in gelijke of gelijkwaardige functies, tenzij het verschil in behandeling om objectieve redenen gerechtvaardigd is.
  2. De Opdrachtgever verklaart zich ook uitdrukkelijk bekend met artikel 8c van de Waadi en zorgt ervoor dat binnen zijn onderneming ontstane vacatures tijdig en duidelijk ter kennis worden gebracht aan de Werknemer, opdat deze dezelfde kansen op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft als de Werknemers van de onderneming.
  3. Opdrachtgever verklaart zich bekend met zijn informatieverplichtingen op grond van de Wet op de ondernemingsraden (hierna: WOR) betreffende de (verwachte) inzet van Werknemers in zijn onderneming. Indien en voor zover Opdrachtgever bij de vervulling van deze informatieverplichtingen zich wenst te baseren op door Orion verstrekte of te verstrekken gegevens, zal die verstrekking van gegevens niet verder gaan dan waar de WOR toe verplicht.

Artikel 22. Toepasselijk recht en forumkeuze

  1. Op deze algemene voorwaarden, Raamovereenkomsten en/of overige overeenkomsten tussen Orion en Opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.
  2. Alle geschillen die voortvloeien uit, of samenhangen met een rechtsverhouding tussen partijen waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, zullen bij uitsluiting in eerste aanleg worden beslecht door de bevoegde rechter van het arrondissement, waarin Orion statutair gevestigd is.

Artikel 23. Slotbepalingen

  1. Orion kan deze algemene voorwaarden van tijd tot tijd en zonder voorafgaand bericht aanpassen. De gewijzigde voorwaarden worden geacht te zijn aanvaard indien de Opdrachtgever niet binnen veertien (14) dagen nadat de gewijzigde voorwaarden aan hem/haar zijn toegezonden of kenbaar zijn geworden schriftelijk bezwaar heeft gemaakt tegen de gewijzigde voorwaarden.
  2. Indien één of meer bepalingen van deze algemene voorwaarden niet rechtsgeldig blijken te zijn of rechtens niet blijken te kunnen worden toegepast, zullen de algemene voorwaarden voor het overige van kracht blijven. De bepalingen, die niet rechtsgeldig zijn of rechtens niet kunnen worden toegepast, zullen worden vervangen door bepalingen die zoveel mogelijk aansluiten bij de strekking van de te vervangen bepalingen, zodanig dat die vervangende bepalingen wel rechtsgeldig zijn.
  3. Het niet uitoefenen van een aan Orion bij deze algemene voorwaarden, Raamovereenkomst, en/of Detacheringsovereenkomst(en) toekomende bevoegdheid zal niet kunnen worden aangemerkt als het doen van afstand van of verwerking van een zodanig recht.